Hakkımda

Fotoğrafım
Amacım, hayata farklı açılardan bakarak hayati şeyleri yakalayabilmek ve hayatımızdaki 5 maddelere dikkat çekmek

17 Ekim 2016 Pazartesi

5 Maddede Etkili İletişim Becerileri


Etkili İletişim becerilerine sahip olmanın başarınızdaki rolü kaçınılmazdır. Olumlu iletişimin her zaman kariyer ve işinizdeki fırsatları arttırdığı bir gerçektir. İyi iletişim becerilerine sahip olmak sizi bazı alanlarda diğer insanlara göre daha öne çıkarır. Öyleyse hemen bu becerileri görelim;

1. Vücut Dili

Konuştuğunuz kişiden utanmayın, çekinmeyin. Konuşurken veya dinlerken rahat olun ama gevşek de davranmayın. Karşınızdaki kişiyle göz teması kurun. Karşınızdaki kişinin konuşmasının önemli noktalarında başınızla da "size katılıyorum" mesajı verin. Ellerinizi önünüzde kenetlemeyin ve kollarınızı kavuşturmayın. Ellerinizi sık sık hareket ettirerek veya tırnaklarınızı kemirerek sinirli olduğunuz, karşınızdaki kişinin konuşmasından hoşlanmadığınız imajını vermeyin.

2.  Konuşma ve Dikkatlilik

Konuşmanızı az ve öz yapın. Tane tane konuşun. Önemli konuları doğrudan anlatın ve lafı dolaştırarak dinleyicilerin dikkatini ve ilgilerini dağıtmayın. Arada sırada dinleyicilerin konuşmanızı anlayıp anlamadıklarını sorun ve açıklama yapmaya istekli olun. Konuşmanızda önemli bir yere geldiğiniz zaman ses tonunuzu değiştirmeniz ve vurgu yapmanız dinleyicilerin o noktaya odaklanmalarını sağlar. Karşınızdaki kişilere onların anlayabileceği seviyeden konuşun. Ancak şunu da bilin ki çok iyi konuşsanız bile dinleyenler arasında sözlerinizi tam anlamayanlar çıkabilir.

Ayrıca, sözlü iletişimin çok önemli noktalarından birisi aktif dinlemedir. Bu konuşma sırasının size gelmesini beklemek değildir. Birisi sizinle konuşurken konuşmasının önemli noktalarını hafızanızda not etmenizdir. Böylece konuşma sırası size geldiğinde onun konuşmasında değindiği önemli noktaların cevabını kolayca verebilirsiniz. Diğerleri konuşurken onların söylediği kelimeleri tam hatırlamaya çalışın. Eğer böyle yaparsanız, konuyu çok daha iyi anlamış olursunuz.

3. İletişim Sürekliliği

Çalışanlarınızla iletişimde nicelik ve nitelik olarak sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. İletişim, yüzeysel kısa konuşmalara dönüyor olabilir. Herhangi bir düşünceyi veya zorluğu ifade etmekten çekinmeyin. Çalışanlarınızla açık ve dürüst iletişim yolları geliştirin. İnsanlarla iletişim kanallarınız sürekli açık olsun. Böyle yaparak ileride büyüyebilecek sorunları küçükken çözdüğünüzü göreceksiniz.

4. Sabır

İnsanlarla iletişiminizde her zaman onlara konularını anlatabilecekleri zamanı tanıyın. Onları sabırla dinlediğiniz zaman, onların sorunlarını çözmeye gerçekten yardımcı olmaya çalıştığınızı göreceklerdir. Ancak çoğu insan acele ederek karşısındakinin konuşmasını keser ve böylece iletişim de sekteye uğramış olur. Eğer karşınızdaki kişinin konuşmasında kafanızı karıştıran noktalar varsa ona onları tekrar edin ve doğru anlayıp anlamadığınızı sorun. Böyle davranmanız karşınızdaki konuşmacıyı konuşmasında daha detay vermesini sağlayacak ve böylece konuyu daha iyi anlayacaksınız.

5. Etkili İletişim Becerilerini Uygulamak

Eğer birisi bir sorun veya konu için sizinle iletişime geçmişse, sizin birinci önceliğiniz ona bu sorununu çözmesinde yardımcı olmaktır. Bunun yolu da karşınızdaki kişiyi dikkatle dinlemeniz ve sorunlarının sizin için önemli olduğunu ona hissettirerek olabilir.

Konuyu sıkıca takibiniz, karşınızdaki kişide konuya kararlılıkla dahil olduğunuz izlenimini bırakacaktır. İnsanlar bu kararlılığı gördükleri zaman, gelecekte de sizinle iletişime daha rahat geçeceklerdir. Ayrıca, çevrenizde olumlu bir hareket ve iletişimin oluşmasının yanısıra iletişim kurduğunuz kişilerde size karşı güçlü bir güven duygusu oluşacaktır.

Sonuç olarak,

Dünya hızla değişiyor ve çeşitleniyor. Buna bağlı olarak ta birçok iletişim şekli ortaya çıkıyor. Burada önemli olan ise, uygun ve faydalı iletişim tekniklerini bilmek. Buradaki tavsiyeleri uyguladığınız zaman, kendinizi insanların sözlerini daha iyi anlayan ve kendinizi diğer insanlara daha az tekrar eden olarak bulacaksınız. Meslektaşlarınız ve arkadaşlarınız size ihtiyaçları olduğunda rahatlıkla kapınızı çalabilecekler.

Ancak unutmayın, etkili iletişim becerileri sürekli uygulamayı gerektirir. İlk günde pes etmeyin. Kendinizi her gün ifade ettikçe iletişim becerilerinizi geliştirdiğinizi göreceksiniz.



0 yorum :

Yorum Gönder