Hakkımda

Fotoğrafım
Amacım, hayata farklı açılardan bakarak hayati şeyleri yakalayabilmek ve hayatımızdaki 5 maddelere dikkat çekmek

19 Ekim 2016 Çarşamba

5 Maddede Liderlerin Sahip Olması Gereken Beceriler


Çoğumuz liderliğin öneminin farkındadır. Ancak etrafımız iyi ve kötü örneklerle dolu iken kimin arkasından gideceğimiz bir muammadır. Kafamızdaki soru işareti ise "liderlik" nasıl yapılır sorusudur. Ayrıca, Liderliğe nereden başlanılır? İlk adım nedir? gibi sorular...

İşte, Liderlerin 5 Becerisi, aslında bir liderlik sürecini tanımlamaktadır. Bir projenin tamamlanması için ekibe adım adım nasıl liderlik edileceğini anlatmaktadır. Her ne zaman lider bir sıkıntıya düşecek olursa birazdan detaylarını vereceğimiz liste ona kılavuzluk edecektir. Hadi başlayalım o zaman;

1. Projenin Kapsamını ve Hedeflerini Belirler

Bir lider olmanın önündeki en büyük engellerden birisi, geleceği öngörebilme becerisidir. Liderler, bir projenin sınırlarını tespit etmeli ve projenin en iyi şekilde bitmesini sağlayacak hedefleri belirlemelidirler.

2. Proje İçin Gerekli Olan İnsan ve Kaynakları Hesaplar

Lider, elinin altında bulunan kaynakları etkili kullanan kişidir. Lider, bir takımın maksimum potansiyellerini kullanması için doğru insanları doğru yerlerde görevlendirmelidir. Ayrıca lider, projenin tamamlanması için gerekli olan para, materyaller ve diğer gereklilikleri de sağlamalıdır.

3. Vizyonu Güçlüdür 

Kolayca anlaşılabilir ve güçlü bir vizyon her şeyi değiştirebilir. Eğer lider vizyonu güçlü bir şekilde ifade edebiliyorsa onun önünde hiçbir engel duramayacaktır. Bundan dolayı vizyonu şirket değil lider belirler ve şirketini çizdiği vizyon peşinden sürükler. Aksi takdirde kendisinin belirlemediği bir vizyona uymak zorunda kalırsa işler daha da zorlaşacaktır.

4. Engelleri Araştırır

Lider, proje kesintiye uğramadan önce, bir sonraki adım ne olacak ve hangi problemlerle karşılaşabiliriz? diye kendilerine soran kişidir. Aynı zamanda lider çevrelerinin sağlıklı olmasını sağlayan ve kişilik çatışmalarını gözeten insandır. Bildiğiniz gibi ,ekipte kişiler arasında çıkar çatışması veya kırgınlıklar varsa o ekibin başarılı olmasına imkan yoktur.

5. Güç Kullanmazlar Kişileri Güçlü Kılarlar

Liderin personeli arasında tutarlı ve dürüst değerlendirme yapması takımının kapasitesini artıracak ve mükemmelleşmeyi sağlayacaktır. Lider, kendisinin değil takım arkadaşlarının başarılarını öne çıkaran, yenilikçi fikirleri destekleyen insandır. Unutulmamalıdır ki, lider güç kullanan değil, takımındaki kişileri güçlü yapan kişidir.

Son söz olarak,

Lider, geleceği öngörebilme yeteneği ile, insanları yerli yerinde kullanmasıyla, güçlü vizyonuyla, potansiyel engelleri tahmin edebilen zihni ve akli yapısıyla ve kendinden ziyade diğer insanları öne çıkaran mütevazi kişiliği ile gönüllerde taht kuran, insanların peşinde koştuğu sevilen ve sayılan bir kişidir.



0 yorum :

Yorum Gönder