Hakkımda

Fotoğrafım
Amacım, hayata farklı açılardan bakarak hayati şeyleri yakalayabilmek ve hayatımızdaki 5 maddelere dikkat çekmek

25 Ekim 2016 Salı

5 Maddede Sunum Hataları (1.Bölüm)


Çoğumuz sıkıcı, alakasız ve kafa karıştıran sunumlarla karşılaşmışızdır. Ama sizleri bilgilendiren, motive eden ve ilham veren sunumlar da görmüşsünüzdür elbette. Bugün burada sunumlarda en çok yapılan hatalardan bir kısmını göreceğiz. Diğer kısmını bir sonraki yazımda vereceğim. Ne kadar bu hatalardan kaçınırsak sunumumuzda o kadar başarılı olacaktır.

1. Yeterince Hazırlanmamak

Steve Jobs'un, insanlara ilham veren ünlü bir konuşmacı olduğu söylenir. Konuşmaları sanki bir çaba harcanmamış gibi gözükürmüş ama gerçekte her bir konuşma için günlerce veya haftalarca hazırlanırmış.

Evet, etkili bir sunum için dikkatli bir hazırlık gereklidir. Ne kadar hazırlık yapacağınız sizin durumunuza bağlıdır elbette ama hangi durumda olursanız olun hazırlıklara erkenden başlayın. İyi bir hazırlık yapmanız sizi sunum sırasında stres ve sinirden koruyacak ve böylece daha rahatlamış olacaksınız.

2. Mekanın ve Ekipmanın Yabancısı Olmak

Kısa zaman sonra sunumuzun başlayacağını düşünün. Sunumun yapılacağı mekana vardınız. O da ne? Projeksiyon cihazı laptonuzla uyumlu değil. Saatlerce uğraşarak hazırladığınız slaytlar bir anda çöpe gider değil mi? Tam bir felaket!

Böyle bir durumdan kaçınmanın yolu, mekana erkenden gidip ekipmanı kontrol etmenizdir. Sizin çözemeyeceğiniz bir sorun olursa da yetkililerin yardımını alacağınız bir zaman olur.

3. Dinleyicileri İhmal Etmek

Bazen konuşmacılar, sunumlarını dinleyicilerin ihtiyaçlarını hiç dikkate almadan bir an evvel yapıp bitirmek isterler. Böyle yapılan sunumlardan da dinleyiciler hiçbir verim alamaz.

Sunum yapmadan önce dinleyicilere sunumunuz hakkında bilgi verin. Sunum bitince neleri öğrenmiş olacaklar, ilk olarak neyi anlatacaksınız, bir ara verecek misiniz?, sunum esnasında soru sorulmasına izin verecek misiniz? gibi şeyler hakkında dinleyicilere bilgi verin.

Böylece, dinleyiciler neyle karşılaşacakları hakkında açık bir fikre sahip olacak, rahatlayacak ve sunumunuza konsantre olacaklardır.

4.  Uygun Olmayan İçerik Kullanmak

Bir sunumun ana amacı bir bilgiyi diğerleriyle paylaşmaktır. Bu yüzden sunumunuzda kullandığınız bilginin içeriği ve seviyesi çok önemlidir.

Dinleyicileriniz hakkında bir araştırma yapın. Niçin buradalar?, Anlatacağınız konuyu ne kadar biliyorlar? ve sizden en çok ne öğrenmek istiyorlar?.

Dinleyecilerinizle sunumdan önce görüşüp onların hislerini ve bilgi seviyelerini öğrenebilirseniz sunumunuzu daha da kişiselleştirebilir, her bir  kişiyle bağlantı kurabilir böylece onların sunumunuza daha da odaklanmalarını sağlarsınız.

5. Gevezelik Yapmak

Kısa ve özlü sunumlar çoğuz zaman uzun ve laf ebeliği yapılan sunumlardan daha etkilidirler. O yüzden sadece ana noktalara değinin. Gereğinden fazla konuşmayı uzatmanız dinleyicilerin dikkatlerinin dağılmasına neden olacaktır.

Yetişkinler için bir şeye odaklanma süresi 15-20 dakikadır. Dinleyicilerinizin sizi can kulağıyla dinlemelerini istiyorsanız bu süreye uyun.Sunumu planlama aşamasında hangi noktalara değinecek, hangi noktaları da es geçeceksiniz bunu planlayın. Bunu planlarken kendinize "Dinleyicilerimin bu bilgiye gerçekten ihtiyaçları var mı?" diye sorun. Evet dediklerinizi koyun hayır dediklerinizi atın.

Evet, bugün en çok yapılan sunum hatalarından beşini sizlerle paylaştık. Diğer beşi bir sonraki yazıya.

Görüşmek üzere!










0 yorum :

Yorum Gönder