Hakkımda

Fotoğrafım
Amacım, hayata farklı açılardan bakarak hayati şeyleri yakalayabilmek ve hayatımızdaki 5 maddelere dikkat çekmek

16 Ekim 2016 Pazar

5 Maddede Bilimsel Destekli Olarak İbadetin Faydaları


Hepimiz biliriz ki ibadet yalnızca Allah için yapılır ve ibadetin yapılmasında hiçbir menfaat gözetilmez. Ancak bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda ibadetin bilimsel olarak bazı faydaları bulunmuştur. İbadetin sayısız faydaları olmakla birlikte biz yalnızca 5 faydasına dikkat çekeceğiz.

1. İradeyi Güçlendirir

Çalışmalar, iradenin tıpkı bir kas gibi olduğunu göstermiştir. Kaslarınızı kullandıkça yorulursunuz. Aynı şekilde irade gerektiren faaliyetleri yaptıkça irade kası yorulur ve gitgide tercihlerinizde daha zorlanmaya başlarsınız. Tıpkı, düşünce dağınıklığı yaşadığınız zaman düşüncesizce çok yemek yediğiniz gibi.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar ibadetlerin irade kasını daha da güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Araştırmaya katılanlar, zahmetli bir görevden önce ibadet etmenin o görevi başarmalarında yardımcı olduğunu göstermiştir. Ayrıca diğer çalışmalar da, ibadetin alkol kullanma gibi kötü alışkanlıkları azalttığı bunun da iradeyi desteklediğini ortaya çıkarmıştır. İbadetin böyle bir pozitif enerji yönü vardır.

2. Öfke Kontrolü Sağlar

Araştırmalar, öfke sebebi bir olaydan sonra ibadet edildiği zaman, o ibadetin öfkeyi azalttığını göstermiştir. Başka bir ifadeyle, ibadet insanda öfke kontrolü sağlayıp insanın kontrolü kaybetmemesini sağlamaktadır. "Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir, öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın" hadisi de bunu doğrulamaktadır.

3. Daha Affedici Oluruz

Araştırmalar, ibadetin insanlarda diğer insanlara karşı affedicilik hislerini güçlendirdiğini ortaya koymuştur. İbadet, insanı maddeden koparıp maneviyata bağlamakta ve insanlar maddi sebeplerden dolayı kızmayıp insanları bağışlamaktadırlar.

4. Birlik Beraberliği Artırır

Yakın araştırmalar birlikte ibadet eden insanlar arasında birlik beraberlik duygularının oluştuğunu ortaya çıkarmıştır. İnsanların omuz omuza verip ibadet etmeleri onlarda arkadaşlık, kardeşlik ilişkilerinin güçlenmesini sağlamıştır.

5. Stresin Kötü Etkilerinden Kurtarır 

Araştırmalar, ibadet eden ve diğer insanlar için dua edenlerin stresin yıkıcı etkilerinden daha az etkilendiklerini ortaya çıkarmıştır. İbadet adeta, stres önünde bir baraj oluşturmaktadır. Ancak, sırf maddi şeyler için dua eden insanlarda bu stres azaltıcı etki gözlemlenmemiştir. Yani dua ederken diğer insanların faydasını gözetmek ve maddi çıkarları düşünmemek kilit rol oynamaktadır.

Evet, burada ibadet ve duanın yalnızca 5 faydasını ele aldık. Ancak, ibadetin asıl faydası size ebediyen Allah'ın rızasını, Efendimizin komşuluğunu ve cenneti kazanmaya vesile olacak olmasıdır.

Öyleyse ne mutlu yalnızca O'nun rızasını gözeterek ibadet edenlere!




0 yorum :

Yorum Gönder