Hakkımda

Fotoğrafım
Amacım, hayata farklı açılardan bakarak hayati şeyleri yakalayabilmek ve hayatımızdaki 5 maddelere dikkat çekmek

15 Ekim 2016 Cumartesi

5 Maddede Sağlıklı Alışkanlıkların Faydaları


Eminim, sağlıklı beslenme, egzersiz yapma veya zararlı yiyeceklerden uzak durma gibi sağlıklı alışkanlıkları duymuşsunuzdur ama niye onları sadece düşünüp hayatınızda uygulamıyorsunuz ki. Sağlıklı alışkanlık, sizin fiziksel, ruhsal ve duygusal sağlığınıza faydalı alışkanlık demektir. Aynı zamanda bu alışkanlıklar sizin iyi hissetmenizi de sağlarlar.

Sağlıklı alışkanlıkları geliştirmek kolay değildir ve bir zihniyet değişimini gerektirirler. Ancak, daha sağlıklı bir yaşam için kararlıysanız, yaşınıza, cinsiyetinize veya fiziksel durumunuza bağlı olmaksızın bunu yapabilirsiniz. Haydi gelin o zaman bu 5 faydayı görelim;

1. Kiloları Kontrol

Doğru beslenme ve düzenli egzersiz yapma sizi aşırı kilolardan korur ve sağlıklı olarak kilolarınızı korumanızı sağlar. Kilo vermeye çalışmıyor olsanız bile, düzenli egzersizler, kalp sağlığınızı iyileştirir, bağışıklık sisteminizi geliştirir ve enerjinizi artırır.

Bunun için haftada en az 2.5 saat orta seviyede bir egzersiz programı yapabilirsiniz. Eğer bunu yapamıyorsanız gün içindeki faaliyetlerinizi artırma yoluna gidin. Örneğin, araba kullanmak yerine yürümeyi tercih edin. Asansör yerine merdivenleri kullanın veya telefonda konuşurken aynı zamanda yürüyün.

Dengeli ve kalori kontrollü beslenme ise kilolarınızı korumaya yardımcı olacaktır. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlama, acıkmanızı da önleyecek ve böylece fast-food tarzı yiyeceklerden de uzak kalmış olacaksınız. Eğer kahvaltıyı atlarsanız, kan şekeriniz yükselir ve bu da kilo artırımını beraberinde getirir.

2. Ruh Sağlığınızı İyileştirirler

Vücudunuz için doğru şeyleri yapmanız aynı zamanda ruh sağlığınızı da geliştirir.Fiziksel faaliyetler vücutta endorfin hormonunun üretimini tetikler ve böylece kendinizi daha mutlu ve rahatlamış hissedersiniz. Egzersiz kadar sağlıklı beslenme de, daha iyi bir fiziksel görünüş getirir. Aynı zamanda özgüvene sahip olursunuz. Egzersizlerin kısa dönemli faydaları olarak ta stresiniz azalır ve zihinsel fonksiyonlarınız gelişir.

Ruh sağlığınızı iyileştiren yalnızca sağlıklı beslenme yada egzersiz değildir. Aynı zamanda sosyalleşme de ruh halinizi geliştirir. Bir şeyi gönüllü olarak yapma, bir klube katılma, sinemaya gitme yani toplumsal faaliyetlere katılma hem ruhsal ve zihinsel sağlımızı geliştirir hem de mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonin'i vücutta dengede tutar.

Öyleyse, kendinizi toplumdan soyutlamayın. Düzenli olarak ailenizle ve arkadaşlarınızla vakit geçirin. Sevdiklerinizden uzaktaysanız teknolojiyi kullanın ya telefonla ya da görüntülü konuşmayla onlarla sohbet edin.

3. Hastalıklarla Savaşırlar

Sağlıklı alışkanlıklar, bizi kalp rahatsızlıkları, felç ve tansiyon gibi istenmeyen durumlardan korur. Eğer kendinize dikkat ediyorsanız, kolesterolünüz ve tansiyonunuz dengede kalır. Düzenli egzersizler ve sağlıklı beslenme aynı zamanda sizi diabet, depresyon, belli kanser türleri ve eklem rahatsızlıklarından uzak tutacaktır.

4. Enerjinizi Artırırlar

Hepimiz, fazla sağlıksız yemekten sonra uyuşuk olduğumuzu farketmişizdir. Aksine dengeli ve sağlıklı beslendiğimiz zaman ise vücudumuz kendisine gerekli olan enerjiyi tam olarak alır. Düzenli fiziksel egzersizler ise, kas gücünüzü ve dayanıklılığınızı arttırmanıza yardımcı olarak size daha fazla enerji verirler. 

Ayrıca, egzersizler, oksijen ve besin maddelerinin dokulardan tarafından alımını kolaylaştırarak kalp sisteminizin daha etkin çalışmasını ve böylece günlük faaliyetleriniz için daha enerjik olmanızı sağlarlar.

Ve tabi ki de, sağlıklı beslenme ve egzersizler size kaliteli bir uyku da getirir ve böylece güne daha enerjik ve daha dingin olarak başlamış olursunuz.

5. Yaşam Süresini Arttırırlar

Tabi ki ne kadar yaşayacağımızı Allah bilir ama siz de sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak bu kaderinize yardımcı olabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre, her gün 30 dakika yürüyüş yapanların erken ölme risklerinin egzersiz yapmayanlara göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Bir anda 30 dakika yürümek zor geliyorsa önce 5 dakika yürüyüşle başlayın ve 30 dakikaya gelinceye kadar yavaş yavaş arttırın.

Ve özet olarak,

Kötü alışkanlıkları bırakması kolay değildir ama bir kez sağlıklı yaşam biçimini benimsediğiniz zaman bu kararınıza pişman olmayacaksınız. Sağlıklı alışkanlıklar; belli hastalık tiplerini azaltacak, fiziksel görünümünüzü ve ruh sağlığınızı iyileştirecek, enerjinizi artıracak ve nihayetinde sağlıklı ve mutlu bir yaşama sahip olacaksınız. 



0 yorum :

Yorum Gönder