Hakkımda

Fotoğrafım
Amacım, hayata farklı açılardan bakarak hayati şeyleri yakalayabilmek ve hayatımızdaki 5 maddelere dikkat çekmek

26 Ekim 2016 Çarşamba

5 Maddede Sunum Hataları (2. Bölüm)


Sizlerle sunum hatalarından bahsediyorduk. Bugün kaldığımız yerden devam edeceğiz. 

1. Etkisiz Görseller Kullanmak

İçeriği zayıf slaytlar ile iyi bir sunum yapamazsınız. Dolayısıyla içerik ve görselliği zengin slaytlar için biraz zaman harcamalısınız.

Bazen slaytları, cafcaflı renkler, gereksiz animasyonlar ve okunması zor olan küçük fontlarla dolu görürsünüz. En etkili slayt görselleri, özlü ve tutarlı görsellerdir. Slaytların arka plan rengini seçerken sunumun yapılacağı mekanı da göz önüne almalıyız. Mesela, karanlık odalarda, koyu arka plan üzerine beyaz font veya aydınlık odalarda açık arka plan üzerine koyu fontlar daha iyi gider ve gözü yormazlar.

Resimleri de dikkatli seçmelisiniz. Yüksek kaliteli grafikler hem içeriğinizi daha iyi anlatır hem de sizi profesyonel gösterir. Düşük kalitedeki resimler ise sunumunuzu amatörleştirir. Gereksiz bir animasyon kullanmanız da dinleyicileri rahatsız edebilir.

2. Çok Fazla Metin Kullanmak 

Slaytlarda metin kullanırken genel kural, az ve öz metin kullanmaktır. Bu yüzden slaytlarınızı metine boğmayın. Her bir madde en fazla 3 veya 4 kelimeden oluşsun ve her bir slaytta da en fazla 3 madde olsun.

Bu slaytlarınızın çok fazla olacağı anlamına gelmiyor elbette. Kendinizi 30 dakikalık bir sunum için en fazla 10 slayt yapmakla sınırlandırın. Her bir slaytın metnine ve grafiğine dikkatlice bakın ve kendinize sunuma ne eklemem gerekiyor veya ne çıkarmam gerekiyor? diye sorun.

3. Tutarsız Konuşmak

Bizler her ne kadar günün önemli bir kısmında diğer insanlarla konuşsak ta bir dinleyici kitlesine hitap etmek güç bir iştir ve bir pratik gerektirir.

Eğer sunum yaparken acele ederseniz dinleyicileriniz önemli noktaları kaçırabilirler. Kendinizi derin nefes alarak kontrol edin, hızlı konuşmaya başlarsanız bir an için durun ve derin nefes alın ve tane tane konuşmaya başlayın. Yaşanmış hikayelerden bahsetmek te dinleyicilerin ilgisini çekmek için bire birdir.

4. Dinamizm Eksikliği 

Sunum esnasında yapılan genel hatalardan birisi de bir yerde durup hep o noktadan sunum yapmaktır. Bazı sunucular masanın arkasından sunum yaparlar. Kendinizi Steve Jobs gibi hareket etmeye zorlayın. Bu şekilde vücut dilini kullanarak o konudaki coşkunuzu ve tutkunuzu gösterebilirsiniz. 

Eller, iletişimde önemlidir. Sunum esnasında ellerinize dikkat edin. Vücut diliniz doğal olsun, yapmacık olursa dinleyicileriniz bunu anlar ve alay konusu olabilir.

5. Göz Temasından Kaçınılması

Bir sunucunun, tüm sunum boyunca notlarına, ekrana, yere hatta tavana baktığı durumlarla karşılaştınız mı? Peki kendinizi nasıl hissettiniz?

Göz teması, kişilerle iletişimde önemlidir. Kısa bile olsa karşınızdaki kişilerin ilgisini çekmiş olursunuz. Eğer dinleyici kitleniz az kişiden oluşuyorsa her bir kişiyle en az bir kere göz temasında bulunun.

Dinleyici kitleniz çok fazlaysa, insanların alınlarına bakın. Bu tabi ki göz teması kadar etkili değildir ama en azından dinleyicilerin iyi hissetmelerini sağlayacaktır.

Son söz yerine,

İyi bir sunum yapmak bir çaba ve pratik gerektirir. Engelleri nasıl aşacağınızı bilirseniz de çok başarılı bir sunum gerçekleştirmiş olursunuz.

Başarılı sunumlar dileğiyle...






0 yorum :

Yorum Gönder